Un studiu recent al revistei ,,Heart, făcut pe 23.000 de persoane, a demonstrat că cei care apelează la suplimente de calciu sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord.
Alături de colesterol, calciul este implicat în întărirea și îngustarea vaselor de sânge, adică în apariția aterosclerozei. Din motive care rămân neclare, atunci când nivelul de calciu crește brusc, acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereții arterelor, proces care contribuie la apariția infarctului miocardic.
,,Trebuie avut în vedere că suplimentele de calciu autoadministrate (fără recomandarea unui medic) și fără coadministrare de vitamina D pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și de infarct miocardic”, a explicat medicul cardiolog Luminița Iliuță, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Un medic cardiolog avertizează: Simptomul care anunță infarctul – E ignorat de toată lumea
Conform Office of Dietary Supplements (ODS), oamenii au nevoie de urmatoarele cantitati de calciu pe zi:
Gravidele si femeile care alapteaza au nevoie de o cantitate de 1.000-1.300 mg de calciu pe zi, in functie de varsta. De asemenea, medicul poate recomanda calciu suplimentar in cazul persoanelor care (6):
Prea mult calciu în sânge se numește hipercalcemie. Limita superioară pentru calciu este de 2.500 mg/zi, obtinut din alimente si suplimente. Persoanele cu varsta peste 50 de ani nu trebuie sa depaseasca doza de 2.000 mg/zi, mai ales sub forma de suplimente, pentru ca aceasta administrare creste riscul unor afectiuni precum pietre la rinichi, cancer de prostata, constipatie. De asemenea, calciul se poate acumula in vasele de sange, ceea ce duce la probleme cardiace. In plus, calciul ar putea bloca absorbtia altor minerale (fier, zinc).
Simptomele hipercalcemiei:
CITEȘTE ȘI: Cât de mult contează momentul din zi în care bei apă – Gestul care te poate salva de infarct
Exista numeroase tipuri de suplimente pe baza de calciu. Medicul este cel care poate recomanda cel mai potrivit supliment pentru pacient, in functie de simptomele si nevoile acestuia. Valoarea calciului „calciul elementar” este un factor esential si reprezinta cantitatea reala de calciu dintr-un supliment. Suplimentele pot contine compusi de calciu si calciu elementar (6):